Logo

Oudleidings vereniging van Chiro Vannoes.

Over Van-R

Het begon allemaal in 1962. Een drietal jonge knapen richtten de jongenschiro van Kleit op. Deze jongeren leerden elkaar kennen in het vakantie-patronaat, georganiseerd door onderpastoor Vercruysse. Het was onder leiding van Taeldeman Johan, Sylvain Van Hulle en Martin Immesoete, dat onze Kleitse jeugdvereniging het levenslicht zag. Onderpastoor Beirnaert hield de mannen boven de doopvont en Chiro "Sint Vincentius" was geboren. Met een tiental jonge leiders en een 62-tal kinderen van jong-knapen tot kerels vlogen zij erin.

Enkele jaren later, in het werkjaar 1967 – 1968 ziet een nieuwe Kleitse jeugdvereniging het levenslicht. Onder leiding van Godelieve De Wandele en nog een tiental andere leidsters wordt de meisjeschiro Sint-Geertrui opgericht.

Begin de jaren negentig fusioneerden de 2 onder de naam "Vannoes".

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Jaarlijks namen leid(st)ers met spijt in het hart afscheid van hun geliefde jeugdbeweging. Zoals u ongetwijfeld weet of zelf heeft ervaren: die chiro blijft in de kleren hangen, en zo ook de vriendschappen! Geregeld werd nog spontaan afgesproken onder oud-leiding en zo ontstond d'Ouwe Garde, kortweg D'OG.

En dan kwam vzw Cleyt op de proppen! Deze vzw werd opgericht naar aanleiding van de bouw van de nieuwe chirolokalen aan het speelplein. Eens de lokalen er stonden, was het zonde om de vzw terug te ontbinden. Daarom werd in het najaar van 2008 een oproep gedaan naar iedereen die ooit leid(st)er was bij chiro Vannoes om zich aan te sluiten bij Van-R.

Terugblik op de afgelopen 10 jaar

Hét hoogtepunt: 50 jaar chiro Vannoes!

Chiro Kleit bestond in 2012 maar liefst 50 jaar. Hierbij sloegen chiro Vannoes en Van-R de handen in elkaar om er een fantastisch feestjaar van te maken!

Herinnert u zich bijvoorbeeld nog de wel erg geslaagde showavond Wedden dat, waarbij maar liefst 600 aanwezigen getuige waren van een reeks spectaculaire weddenschappen!? Hield u meer van wat avontuur, dan kon u terecht bij onze sportfeesten. Een hele dag door konden ploegen elkaar uitdagen in een wedstrijdje paintball, tijdens de kortwagenrace of op een stapel bierbakken. Of was u één van de velen die zich kwam verlekkeren aan een stukje varken aan 't spit op ons slotfeest in de Kleitkalseide?

En verder
Gedurende het jaar pakt Van-R een viertal keer uit met georganiseerde initiatieven. De interne activiteiten komen steeds tot stand in samenspraak met de leden van de Algemene Vergadering. Opmerkelijk is dat eten en drinken meestal hoog scoren, als we denken aan afgelopen kaas- en wijndegustaties, een ochtenwandeling met uitgebreide brunch of gezellige sneukeltoeren.

Met onze jaarlijkse VAN(HE)R kwis en het winteroptreden wensen we dan weer het bredere publiek aan te trekken. Toppers als Laïs, Raymond Van Het Groenewoud of Johan Verminnen leidden in een mum van tijd steeds tot een uitverkochte kerk. Ook de quiz is reeds een vaste waarde in Kleit en omstreken.